Bedre-Bolig

Gør din have klar til vinteren

Home  >>  Haven  >>  Gør din have klar til vinteren

November går snart på held og det betyder sidste udkald for at istandsætte haven. Efteråret er meget mildt dette år, så der er stadig mange opgave du kan nå at lave i haven.

Her får du vores bud på et par aktiviteter, som du bør udføre i november måned.

Ryd op fra efteråret

Har du ikke allerede luget din have igennem eller fjernet de visne blade og nedfaldsfrugter, er det på tide nu.

Selvom du ikke kan se store buske med ukrudt, udvikler rødderne sig over efteråret og venter til foråret begynder. Du skal derfor fjerne så meget ukrudt som muligt, inden frosten sætter ind, og du ikke har lyst til at gå i gang med at luge.

Skaf dig helt af med ukrudtet, da det kan vokse i åbne kompostbunker og blive spredt til forår, når du vil gøde dine planter med komposten.

Nedfaldsfrugter bør du samle sammen og tilsætte til kompostbunken, da de kultiverer svampe og insektplager ved at blive liggende.

Det samme bør du gøre med de store bunker af blade på græsplænen. Hvis du ikke har en kompostbunke, bør du samle blade omkring trærødder og buske, hvor de fungerer som gødning. Ryd plænerne op så meget du kan og lad resten blive til mikroorganismer og forbedring af jordstrukturen.

Klip hækken en sidste gang

Det er ikke nødvendigt at klippe græs og hæk på samme måde som i sommerperioden, men sørg for at de er vedligeholdt inden minusgraderne kommer.

Den sidste græsslåning skal gerne ske, når jorden er omkring 5 grader. Så er væksten i jorden nemlig sat på pause, og røddernes aktiviteter bliver minimale. Alt trafik på plænen ved en temperatur på under minus 5 grader dræber græsset, så undgå at betræde det på kolde dag.

Det er en god idé at klippe din hæk på en overskyet dag, hvor der er lidt vind. Så blæses insekter som sidder i hækken væk, mens du klipper. Du kan med lethed bruge en almindelig hækkeklipper, men har du en stor have med hegn, kan du bruge en Bomford hegnsklipper til at gøre arbejdet lettere.

Plant frø til næste sæson

Haven kan være en anelse kedeligere om vinteren end de andre sæsoner, så hvis du har brug for et frisk pust, kan du begynde nu. Du kan plante hele november så du får dig en flot have både til vinter og næste forår – bare vær opmærksom på frosten.

Vil du have nye planter som buske eller træer, kan du sagtens gå i gang nu. Faktisk er det mere sandsynligt at dine planter får en god begyndelse til næste år, hvis de får lov at danne rødder over vinteren. Sørg dog for at træer får rimeligt med vand, og de står et sted der tillader dem at vokse ordentligt.

Løgplanter skal nemlig helst lægges i jorden, inden det bliver for koldt. Jo senere du få lagt løgplænen, jo senere vil de blomstre i løbet af foråret. Planlæg derfor din løgplantning nøje, så du har vejret på din side.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *