Bedre-Bolig

Få genvurderet din bolig og spar penge på dit lån

Home  >>  Økonomi  >>  Få genvurderet din bolig og spar penge på dit lån

Hvis du har lavet væsentlige ændringer ved din bolig, såsom en fuldstændig energirenovering, renovering af køkken eller badeværelset, vil værdien på din bolig formentlig være steget i værdi. Det kan selvfølgelig også skyldes en generel stigning af huspriserne i dit område, der gør det attraktivt at omlægge dit nuværende lån, og derved opnå en fornuftig besparelse over en årrække.

Det kan derfor være en fordelagtig mulighed at få genvurderet din bolig af en ejendomsmægler, og efterfølgende omlægge dit banklån til et billigere realkreditlån.

Hvis man har været ude og bruge penge på sit hus, eller man har en fornemmelse i maven, der siger, at éns bolig er blevet mere værd, end det man købte den for, så er det eneste rigtige at få en genvurdering for at se, om man har mulighed for at få lagt noget af sit dyre banklån ind under sit realkreditlån, mener Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Omlæg dit banklån til et realkreditlån

Det kan være en god forretning, hvis dit hus er steget mere end 100.000 DKK. Man plejer som regel at sige, man kan spare 5-10% pr. 100.000 DKK, som man vælger at omlægge. Det er altså 5.000-10.000 DKK, man sparer hvert år på at omlægge sit lån.

Besparelsen finder man typisk på bidragssatsen, der er det beløb, som realkreditinstituttet tager for at administrere dit lån. Bidragssatsen er ofte højere på de afdragsfrie lån, så her kan besparelsen endda vise sig at være endnu højere.

Spørg flere realkreditinstitutterboligokonomi spar penge

Selvom du måske har et lån i et af de store realkreditinstitutter, og kun påtænker at udspørge dette om evt. omlægning, kan det også betale sig at forhøre sig hos de andre realkreditselsskaber. De fire største realkreditselsskaber, der udsteder realkredit gennem bankerne, er: Realkredit Danmark, Totalkredit, Nordea Kredit og BRFKredit.

Der kan sagtens være en prisforskel på vurderingen fra de forskellige realkreditinstitutter, der i sidste ende gør deres løsning mere favorabel i forhold til de andre selskabers løsninger. De kan også tilbyde gratis omlægninger i perioder, eller meget billige omlægninger. Du skal dog være opmærksom på, at vurdering og bidragssats er på samme niveau, hvis du vælger at skifte fra dit nuværende realkreditinstitut til et af den konkurrence.

Sådan skal du gøre

1. Bed om en vurdering: Tag kontakt til de fire realkreditinstitutter, og bed dem om en vurdering samt pris på at omlægge dit nuværende banklån til et realkreditlån. Hvis du allerede har et realkreditlån, vil du stadigvæk have mulighed for en besparelse, så tøv ikke med at tage kontakt. Fortæl om dine evt. investeringer i boligen eller den generelle tendens i området, og argumenter for, de skal sende en vurderingsmand ud til jer.

2. Undgå kantstensvurderinger: Vurderingen af din bolig bliver nogle gange foretaget udefra, så vurderingspersonen har kun mulighed for at tjekke gennemsnitspriser i nærområdet og sammenligner de andre huse med dit. Det kan dog være en stor fejltagelse, hvis boligen er helt ny renoveret indenfor, så en stor del af boligens værdi ikke kan ses udefra. Du skal derfor være sikker på, at boligen også bliver set indefra, så der bliver taget højde for de nyligt renoverede ændringer.

3. Kig tallene i gennem: Når du har modtaget tilbud fra de forskellige realkreditinstitutter, er det vigtigt, du sætter dig ned og kigger tallene i gennem.

Hvis du er ved at købe bolig, kan det også være fornuftigt at indhente priser på sit realkreditlån hos de fire store institutter.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *