Bedre-Bolig

5 råd til en stærkere boligøkonomi

Home  >>  Økonomi  >>  5 råd til en stærkere boligøkonomi

Flere danskere kan spare penge, hvis de sætter sig ned og gennemgår deres samlede boligøkonomi. Det gælder om at danne sig, et overblik over sine faste og variable udgifter, og se på, hvilke muligheder der er for besparelser.

Udnyt den lave boligrente, og omlæg dit lån

Boligrenten er på sit laveste niveau i over 1 år, og det har mange danskere allerede benyttet sig af. Kursen på det fastforrentede 2% lån er lige nu på 97, og det gør det særdeles attraktivt at omlægge dit nuværende fastforrentede lån, hvis du har et fastforrentet boliglån på 3% eller derover.
Selvom visse omkostninger vil blive pålagt ved en omlægning, vil disse omkostninger typisk blive tjent ind på 4-5 år. Det vil derfor være en ulempe at omlægge sit lån, hvis man har planer om at sælge sin bolig indenfor nogle år, da gevinsten vil blive opslugt af de efterfølgende omkostninger.

Undgå overtræk

Bankerne vil gerne tilbyde en kassekredit, så du har mulighed for overtræk på din konto. Det kan dog være en bekostelig affære, da renten på overtræk ligger på omkring 10% eller derover. Det kan nemt undgås, hvis man tænker sig om før hvert køb eller altid sørger for at have nok penge stående på sin konto. Du betaler den høje rente pr. dag, så det kan godt betale sig at overføre det manglende beløb i stedet for at vente til næste lønningsdag.

Læg et budget

Det er vigtigt at lægge et budget, så man har mulighed for at se, hvilke indtægter og udgifter man har hver måned. Det skaber et overblik over ens nuværende økonomiske situation, og giver anledning til at reflektere over dine nuværende udgifter. Det kan være et telefonabonnement, alarm, tv-kanaler, streamingtjenester, forsikring m.m, som du ikke mere har behov for, eller du måske betaler en alt for høj pris for. Det kan give dig grundlag til at overveje et skift, hvis du kan få det samme produktet til en billigere pris, eller et lidt ændret produkt efter dit behov. Det kan sommetider være en uoverskuelig proces, når man skal finde sine samlede månedlige udgifter, og kan derfor anbefales at tage en ekspert på råd.

Hav overblik over dit forbrugboligokonomi penge

I forlængelse af at lægge et budget kan det være en god idé at gennemgå sit forbrug. De fleste banker har en app, der giver et overblik over dine udgifter i en valgt periode. I Danske Bank appen er følgende kategorier synlige:

  • Transport: Denne kategori indeholder både bus/tog, brændstof, taxa, færge/bro, udstyr og parkering.
  • Tøj, sko og personlig pleje: Denne kategori viser, hvor meget man shopper, og kan vise de impulskøb, man foretager.
  • Dagligvarer: Denne kategori indeholder supermarked og fast food/take away.
  • Fornøjelser og fritid: Denne kategori indeholder ferie, café/restaurant, tips/lotto/spil, fritidsaktivitet, biograf og musik.
  • Øvrige udgifter: Denne kategori indeholder overførsler, telefon, kontanthævninger og gebyrer.

Ud fra disse kategorier og transaktioner kan man hurtigt danne sig, et overblik, og lave væsentlige ændringer ud fra sit tidligere forbrug.

Energirenover, dit hus

Hvis du er bosiddende i et ældre hus, kan du typisk spare en del penge på en energirenovering af dit hus. Det kan indebære isolering af rør, sokkel, tag m.m. På den lange bane vil det være en god investering, hvis i har planer om at blive boende i jeres nuværende hus over en længere årrække. Tommelfingerreglen siger, en energirenovering kan betale sig, hvis man betaler over 15.000 DKK om året på varme.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *